Bomen, de kortste weg naar een koele aarde

De laatste jaren ligt er steeds meer focus op het bestrijden van klimaatverandering. Er wordt gekeken naar alternatieve manieren om energie op te wekken, zoals met zonnepanelen, er wordt steeds meer geïnvesteerd in alternatieve brandstoffen voor voortuigen, zoals waterstof en er wordt steeds meer gedaan om de uitstoot van bedrijven te verminderen. Alles om zo te voorkomen dat de aarde aan het eind van deze eeuw, twee graden is opgewarmd.

Er kan ook gedacht worden aan een veel simpelere oplossing. Vorig jaar kwamen een aantal wetenschappers, waaronder Tom Crowther met een rapport waarin duidelijk werd dat als wij op aarde alle beschikbare ruimte gebruiken om bomen te planten, de opwarming van de aarde kan worden teruggebracht naar het niveau van een eeuw geleden. De bomen zouden in staat zijn om ruim 205 miljard ton CO2 om te zetten in zuurstof. Dat is ruim twee derde van de totale CO2 productie door de mens sinds 1800.  We zouden hiermee veel kostbare tijd kunnen winnen om nieuwe klimaatoplossingen te kunnen ontwikkelen. Er is echter wel veel haast geboden. Volgens Crowther neemt door de opwarming ook de ruimte waar de bomen kunnen leven sterk af. We moeten voorkomen dat het uiteindelijk onmogelijk wordt om nieuw bos aan te planten.

Wil jij nou zelf graag ook meehelpen bij het planten van bomen? Dat kan! Treesforall is een organisatie die zich bezighoudt met het planten van nieuwe bossen over de hele wereld. Ook in Nederland hebben zij al een aantal nieuwe kleine bossen gepland, zoals bijvoorbeeld in de Haarlemmermeer. Via de website van ”Trees for all” kun je al met een eenmalige donatie van 10 euro, 2 nieuwe bomen planten ergens op de wereld. Zo kun je voor relatief weinig geld je steentje bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem!

Website: https://treesforall.nl/