Een stad rondom de mensen bouwen
Zoals Sara al omschreef in haar blog: Veel mensen zijn afhankelijk van de auto. De auto speelt een grote rol in onze leefomgeving en staat centraal in steden. De stad wordt als het ware rondom de auto gebouwd. Maar wat zou er gebeuren met een stad als de parkeerplekken niet meer voor de deur stonden, maar verderop aan de rand van de wijk? Of dat wijken helemaal autovrij zijn? Dit levert veel ruimte op om de kwaliteit van de leefomgeving te vergroten. De stad wordt dan als het ware rondom de mensen gebouwd in plaats van de auto.
De auto heeft niet alleen een negatieve invloed op de leefbaarheid van een stad/wijk, maar ook op het milieu. Auto’s stoten veel CO2 uit, zorgen voor geluidsoverlast en voor ongelukken binnen steden. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste ritten die met een auto worden gemaakt, korte afstanden zijn? Dit kan relatief makkelijk worden vervangen door langzaam vervoer, bijvoorbeeld wandelen. Echter, doordat de steden nu rondom de auto’s zijn gebouwd, is het soms lastig om te gaan wandelen terwijl wandelen juist veel positieve aspecten heeft. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen meer gaan bewegen, wat het steeds groter wordende probleem van obesitas en overgewicht tegen gaat. Daarnaast kan het ook voor stress vermindering zorgen, en is het beter voor het milieu in vergelijking met de auto. Nu vraag je je natuurlijk af, waarom ontwerpen we dan geen stad rondom de mensen, waar je veilig kunt wandelen en gemotiveerd wordt om te gaan wandelen? Hier komt het begrip ‘walkable city’ om de hoek kijken.
Maar wat is een walkable city dan eigenlijk? Een walkable city is een gebouwde omgeving die vriendelijke is voor de aanwezigheid van mensen die leven, winkelen, bezoeken, genieten of tijd doorbrengen. Het is belangrijk om het voor mensen mogelijk te maken om meer te lopen, met goed onderhouden voetpaden en veilige kruispunten. Deze aspecten worden vaak vergeten in de huidige steden, waarin de stad rondom de auto is gebouwd. Verder is het belangrijk dat mensen worden aangemoedigd om de keuze te maken om te lopen. Wandelen is een recreatieactiviteit voor mensen, maar het is ook een vervoersmiddel om van plek A naar plek B te komen.
Wereldwijd proberen steden steeds meer voetganger vriendelijker te worden. Zo worden er autovrije zones ingevoerd, komen er snelheidsbeperkingen voor auto’s en proberen ze het gebruik van auto’s te ontmoedigen. Merk jij al iets in jouw stad? Er zijn ook steeds meer initiatieven vanuit een wijk zelf, denk aan autovrije zondagen. Bewoners van een wijk organiseren samen initiatieven om de auto wat meer uit het straatbeeld te verwijderen, wat beter is voor de gezondheid en het milieu.
Tijdens mijn persoonlijk project ga ik onderzoek doen naar de walkable city, overgewicht en obesitas. Hoe ziet deze wijk eruit volgens de mensen? Op welke manieren worden zij gemotiveerd om meer te gaan wandelen? Wil je meer over dit onderwerp weten en/of wil je meehelpen? Neem dan contact met mij op!