PERSOONLIJK PROJECT MARJOLEIN

Soepel wonen

Vanuit mijn achtergrond in de ruimtelijke vormgeving en interieurarchitectuur was mijn doel om met de opgedane kennis van mijn studie mijn persoonlijk project aan te vliegen. De uitdaging voor mij lag in het personaliseren van de woning, zodat deze meer toegepast wordt op de voorkeuren van de bewoner.

De microwoning van 50m2, was afhankelijk het uitgangspunt van mijn persoonlijk project. De bestaande microwoning miste naar mijn inzien nog de persoonlijkheid van de toekomstige bewoner, dit gegeven triggerde mij om mee aan de slag te gaan. Ik had het idee dat er meer mogelijkheden zijn dan die er momenteel worden toegepast, waarmee het nog beter aansluit bij de behoefte van de mens.

Ik heb vervolgens in mijn onderzoek gekeken wie de bewoner van een microwoning is, of kan zijn. Hieruit kwamen vooral starters naar voren, met deze doelgroep ben ik dan ook verder het onderzoek gaan doen. Ik ben met 6 starters een traject ingegaan waarmee ik ze 5 dagen lang vragen heb gesteld over hun interieur en leefbehoeftes, een kwantitatief onderzoek. Ook heb ik ze foto’s laten maken van hun omgeving, op deze manier heb ik meer inzicht gekregen in wat er speelt in hun leven. In een aansluitende creatieve sessie ben ik hier verder op in gegaan, om hier een nog beter beeld van te krijgen en te testen of mijn bevindingen klopten.

Door dit visuele onderzoek ben ik tot nieuwe inzichten gekomen. Zo viel mij op dat het interieur en leefbehoeftes vooral heel persoonlijk is en dus maatwerk is. Ook ben ik tot inzicht gekomen dat onder de starters 50m2 woonruimte voldoende is, mits deze alleen woont. Zodra de gezinssamenstelling veranderd van alleenstaand naar samenwonend, is er behoefte aan meer ruimte. Deze woonbehoefte veranderd gedurende het leven dus regelmatig. Met dit inzicht werd het voor mij interessanter om te kijken hoe er kan worden meebewogen met de veranderende woonbehoefte van de bewoner. Hier heb ik dan ook de basis van mijn concept op gebaseerd.

Het verder brengen van modulair bouwen vanaf waar het nu is, daar zie ik een meerwaarde in. The next step, kijken naar de toekomst. Vanuit die steeds veranderende woonbehoeftes ben ik uiteindelijk gekomen tot mijn concept; Soepel Wonen, persoonlijk en flexibel leven. Met dit concept kan je eindeloos variëren, maar blijft de basis staan; de bewoner de mogelijkheid bieden om mee te bewegen in zijn veranderende leefbehoeftes.

Deze soepelheid zie ik op verschillende niveaus terug in mijn concept.

  • Modulariteit van het exterieur, het kunnen upgraden en downsizen van woonruimte.
  • Incidenteel aanpassen van interieur door middel van flexwanden
  • Dagelijkse aanpassing interieur op basis van gemoedstoestand door middel van technologie.

Details case:

  • Categorie: Persoonlijk Project

  • Datum: 2018 – 2020

  • Uitgevoerd voor: Ideeënjagers

Heb jij een idee waarbij je hulp kunt gebruiken?