De voormalige fabrieksbibliotheek C.T. Stork

Een uniek gebouw met een unieke historie krijgt een nieuwe unieke betekenis

De Stork bibliotheek. Voor vele mensen in Hengelo een belangrijk begrip. In de Dichtersbuurt van Hengelo, bevindt zich de voormalige fabrieksbibliotheek C.T. Stork. Jarenlang was het een belangrijk plek in de buurt, waar men kon ontmoeten, delen en boeken kon lezen. De gemeente Hengelo heeft een tender uitgeschreven voor deze voormalige bibliotheek, waarbij de maatschappelijke bijdrage in de wijk van groot belang is; het nieuwe concept moet ook wat teruggeven aan de buurt.

Wij als Ideeënjagers zijn door Van Wijnen gevraagd om samen met VDNDP mee te denken over een nieuwe invulling van de voormalige bieb. Wij waren erg enthousiast over dit project! Bij de Ideeënjagers staat de mens natuurlijk centraal, dus dit project past als gegoten bij ons. Het concept bestaat uit 8 appartementen, die uit een split level bestaan. In de middenruimte van de voormalige bieb is er ruimte voor een gezamenlijke ruimte. Voor de invulling van deze ruimte vonden wij dat we de hulp van de buurt nodig hadden. Vandaar dat we contact hebben opgezocht met de buurtvereniging van de Dichtersbuurt. We hebben samen met een paar buurtbewoners een creatieve sessie gehouden; welke invulling van de gezamenlijke ruimte zou een toevoeging zijn aan de buurt?

De buurtbewoners waren erg enthousiast en kwamen met goede ideeën. Deze ideeën hebben wij meegenomen in ons concept. VDNDP heeft de visualisatie gedaan, tof he! De voormalige bieb blijft een plek waarbij ontmoeten, delen en verbinden centraal staat. Er komen werkplekken, een ontmoetingsruimte en een kas die toegang geeft tot het dak waar ruimte is om groente te kweken, ook wel urban farming genoemd! Deze kassen zorgen voor lokale groente en fruit voor de buurt, maar dit zorgt ook voor een prettig leefklimaat: in de zomer wordt het hierdoor wat minder warm. De oude Stork bibliotheek wordt een gebouw waar duurzaamheid voorop staat!

Eind mei kregen wij het feestelijke bericht dat we de tender hebben gewonnen! Ondertussen zijn wij bezig om de plannen verder uit te werken, dus stay tuned!

Details case:

  • Categorie: Conceptontwikkeling

  • Datum: 2021

  • Uitgevoerd voor: Van Wijnen

  • Website: www.vanwijnen.nl

Heb jij een idee waarbij je hulp kunt gebruiken?