Wat maakt een plek een prettige plek waar je graag wil zijn? Dit is een heel boeiend onderwerp wat eigenlijk in elke woonwijk, plein, park of braakliggend stuk asfalt kan worden toegepast. Wie wil wat? Hoe richt je een ruimte in en wat is er belangrijk? Allemaal vragen waar ik antwoord op wil vinden!
Persoonlijk project Helma
Teach your family to have an healthy relationship with food.
Bekijk hier de laatste updates van Helma
Placemaking:
Samen maken we de plek
Samen maken we de plek
Na een maand als Ideeënjager aan het werk te zijn geweest, heb ik gekozen om mij meer te verdiepen in placemaking. Ik heb een achtergrond in Communicatie en Multimedia Design (CMD in de wandelgang) en vond altijd het creatieve en psychologische kant heel boeiend. Het maken van een digitale uiting zelf, zoals een website, app of game, vond ik leuker om uit te besteden. Wel miste ik het om daadwerkelijk fysiek bezig te zijn, fotografie en filmen dekten alleen niet de lading. Binnen Ideeënjagers heb ik in twee jaar dit project verder uitgewerkt en helemaal mijn weg kunnen vinden in placemaking.
Om van een kale ruimte een echt fijne en bruisende leefomgeving te maken, is meer nodig dan alleen maar huizen. Mensen maken een plek wordt er wel eens gezegd. Het is bewezen dat je pas een echt goed gevoel bij een plek krijgt als je hier zelf een steentje aan kan bijdragen of een mooie herinnering hebt aan de plek. Heeft iemand tijd over en houdt deze persoon van tuinieren? Zorg dan dat er een plek komt op het kale grasveldje in de woonwijk voor een moestuin. Voor iedereen is er wel een plekje te creëren en zo wordt de woonwijk/stad teruggegeven aan de bewoners. Er ontstaat een community en een vibe in de woonwijk gekoppeld aan de plek, zo creëer je een plek waar mensen graag willen wonen of bezoeken.
Om dit te normaliseren in een woonwijk, maak ik een stappenplan. Er zijn al zoveel voorbeelden om placemaking toe te passen. Waarom zou je dat niet standaard meenemen in een plan en hier ook geld voor beschikbaar te stellen? Want een fijne plek om te wonen, levert ook weer geld op. Dit kan dan van tevoren al worden meegenomen in de kosten en je kunt het zo klein of groot maken als kan.
De Ideeënjagers hebben zelf een segmenten profiel gemaakt van 8 verschillende typen mensen. Op basis hiervan kan een wijk worden ingericht en dus ook placemaking worden toegepast. Op basis van de keuzes die in het stappenplan worden gemaakt, wordt er uiteindelijk advies gegeven over hoe placemaking toegepast kan worden in een woonwijk.
Tijdens het ontwikkelproces is er eerst zelf getest hoe placemaking kan worden toegepast. Dit is op de kavel gedaan, waar de Ideeënjagers werken: De Luchtstroom. Daar werd bijvoorbeeld al snel duidelijk hoe gemakkelijk en goedkoop het kan zijn om een betonplaat meer kleur te geven.
Heb jij nou een gaaf idee of vind je dit een tof onderwerp om over te praten onder het genot van een koffie? Stuur mij dan een berichtje.

Hebben we je aandacht getrokken?
Bekijk dan ook eens onze andere projecten.

Persoonlijk Project Casper
Steeds meer mensen verhuizen naar de stad en de steden worden groter en groter, waardoor er nog maar weinig ruimte is voor groen. Terwijl natuur zoveel positieve invloed heeft op mensen! Ik ga kijken hoe deze positieve impact van planten benut kan worden, door een groene module te ontwikkelen die aan een huis kan worden toegevoegd.

Persoonlijk Project Sven
Ik ben al heel lang gefascineerd door water. Water is dé belangrijkste levensbron op aarde, terwijl veel mensen de aanwezigheid van water als vanzelfsprekend zien. Ik wil in mijn park van de toekomst laten zien hoe we op een laagdrempelige en leuke manier met water in de toekomst om kunnen gaan. Hoe ik dit doe? Je zult verrast zijn! Lees vooral verder.