Hoe kijk jij eigenlijk naar je buurt?

Loop jij wel eens in je eigen stad en zie je plotseling iets nieuws? Dan vraag jij je waarschijnlijk af of dit er al zat. Hoe lang dan? Waarom heb je dit nog nooit eerder gezien? Dat effect kan je veel vaker in je eigen stad hebben, want er gebeurt veel meer dan dat jij eigenlijk denkt. In deze blog geef ik je tips hoe je anders naar je stad kunt gaan kijken. Wat gebeurt er allemaal wat je niet gelijk op zou vallen? Misschien loop je na het lezen van deze blog de volgende keer wel heel anders door je stad/dorp en zie je allemaal nieuwe dingen.

Ik zal beginnen met een voorbeeld dat laat zien hoe jij anders naar je stad, dorp of buurt kunt gaan kijken. Er is een documentaire gemaakt over het dierenrijk in de stad: De Wilde Stad. Er is namelijk heel veel leven en dat valt niet altijd op. Hoe tof is het om eens te kijken naar de bomen, planten en dieren om je heen? Hoe bewegen die zich in de stad? Die zijn niet bezig met hun telefoon of internet, want die leven gewoon.

De hoofdpersoon in deze film is een kat die je meeneemt door zijn stad. Zo zie je de stad dus vanuit een heel ander perspectief.

Of hier enkele voorbeelden van Micro Street Art. Dit is een vorm van placemaking die heel erg klein is. Het valt op het eerste gezicht niet op, maar als het je opvalt, dan zal je het elke keer weer zien in de stad. Hieronder heb ik enkele voorbeelden.

Als eerste voorbeeld Invader art. In Amsterdam kun je namelijk allemaal van deze kleine street-art vinden op hoeken van de straten. Dit is niet alleen in Amsterdam, over de hele wereld kun je dit in verschillende steden zien. Die plekken kun je via deze link vinden: www.space-invaders.com/world. Je kunt dus op zoek naar deze kunstwerkjes en ondertussen de hele stad verkennen. Zo kijk je ook heel anders naar de stad en zie je misschien nog wel veel meer wanneer je zo goed aan het zoeken bent.

Of zie deze kattendeur in Valencia. Midden in het historische centrum bevindt zich een klein kattenhuis en niet zomaar een, maar met een balkon, trap naar de voordeur en een klein tuintje. Het is voor niemand duidelijk of er ook daadwerkelijk katten in kunnen. Toch is dit een klein element dat opvalt als je er op wordt gewezen in de straat. Er zullen vele voorbijgangers zijn die per ongeluk het huisje voorbij lopen.

Tot slot heb ik nog een voorbeeld, namelijk Jan Vormann die het project heeft “Fixing the World in Color” met Lego. Samen met volgers geven zij over de gehele wereld kleur door gebouwen te repareren. Zoals op de foto in Brussel vlakbij het Paleis van Justitie is het gebouw gerepareerd met Lego. De bedoeling is om op een speelse manier een toevoeging te geven aan de omgeving. Deze zal ook weer verdwijnen in de Legoboxen van kinderen. Ook deze kunstwerkjes kun je op een kaart terug vinden: www.dispatchwork.info.

Kijk ook eens omhoog als je in de stad loopt. Wat zie je allemaal? Hier zijn voorbeelden van kunst of opvallende elementen die je met een normale stadswandeling niet zo gauw zou opvallen. Zo heb je in veel historische steden in Nederland gevelwandeltochten. Wist je dat elke gevel zo zijn eigen betekenis heeft? Zo heb je in Delft een serie die Delftse mysteries heet. Waarom hangt er een bijbel aan de gevel? Waarom staan er altijd van die gekke koppen op een gebouw? Die kun je hier lezen: indebuurt.nl/delft/genieten-van/mysteries. Dit gaat natuurlijk wel erg specifiek over Delft, maar zo heeft elke stad zijn eigen verhalen. Heb jij nou ook een heel tof voorbeeld van wat er allemaal te vinden is in jouw stad? Laat het ons dan weten!